Van speciaalbier naar craftbier: waar praten we over?

Vroeger had je pils of een trappistje, meer onderscheid maakten de bierdrinkers niet. Vaak werden deze termen ook nog eens verkeerd gebruikt omdat men geen benul had waar men over sprak. Hoe anders is dat vandaag de dag. Speciaalbier vind je overal, en ook in Nederland zie je steeds vaker termen als craftbier en The Craft Beer Revolution. Wellicht heb je er wel eens van gehoord, maar weet je ook wat het is?

Wat is speciaalbier?

De definitie van speciaalbier is vrij simpel: alle bieren welke niet onder de bierstijl pils vallen. Pils is een bierstijl die voor het eerst in Pilsen (Tsjechië) werd gebrouwen en in de negentiende eeuw snel succesvol werd. Wanneer je meer over pils wilt weten verwijzen we je graag naar Wikipedia, want daarvoor zijn jullie niet hier.

Speciaalbier zijn dus al die andere biersoorten: witbier, weizen, dubbel, tripel, quadrupel, stout, porter, IPA en noem ze maar op. De laatste tien jaar heeft dit in Nederland veel aan populariteit gewonnen en is het bierlandschap in Nederland gevarieerder dan ooit. Nederland kent tegenwoordig zelfs meer brouwerijen dan België, een land wat wereldberoemd werd om haar bieren.

The Craft Beer Revolution

Het fenomeen craft beer is afkomstig uit de Verenigde Staten en is ontstaan in 1978, toen President Jimmy Carter een wet tekende die het verbod op thuisbrouwen ophief. Dit was een overblijfsel van ‘The Prohibition,’ de drooglegging welke Amerika kende van 1920 tot en met 1933. Veel onafhankelijke en vooral kleine, lokale bierbrouwerijen begonnen na dit verbod zelfstandig met bierbrouwen, wat uiteindelijk voor ‘The Craft Beer Revolution’ heeft gezorgd.

Het werd dus een stukje veroorzaakt door passie, maar werd ook gezien als een soort van verzet.  tegen de grote brouwerijen welke volgens liefhebbers enkel smakeloos en inspiratieloos hetzelfde bier brouwden.

Craftbier brouwerijen begonnen te brouwen uit passie en experimenteerden volop met verschillende brouwtechnieken en smaken, vaak in kleinschalige batches.

Craft bier in Nederland

In Nederland kennen we CRAFT, de branchevereniging van Nederlandse onafhankelijke brouwers. Zij definiëren een craft-brouwer als volgt:

  • Onafhankelijk
    Minder dan 25% van de aandelen van de brouwerij zijn in het bezit, of staan onder de controle (of vertegenwoordigen een vergelijkbaar economisch belang) van een producent van alcoholische dranken die niet zelf een onafhankelijke brouwerij is.
  • Authentiek
    Brouwt (hoofd)bier op onverdunde basis en gebruikt geen mais, rijst of 
andere ingrediënten om kosten te reduceren (geen high-gravity).
  • Eerlijk
    Is open over ingrediënten, afkomst en productielocatie;
  • Volume
    Maximum volume hectoliters ligt op één (1) miljoen.

Nieuwe craft bieren uit Den Haag

Ontdek de bieren van Stony Mountain, een kleinschalige craft brouwerij uit Den Haag! Rambler IPA is een frisse IPA met Saaz en Simcoe, Cavern een stout met Portugese honing en Viewpoint een heerlijke frisse saison voor tijdens warme zomerdagen!

De toekomst van craft bier

Ook grote brouwerijen zijn zich bewust van het succes van craft bieren en spelen hier op in. Zo is bijvoorbeeld Swinckels Family Brewers een samenwerking aangegaan met De Molen, waarbij zij een minderheidsbelang van 35 procent in één van de meest succesvolle craftbierbrouwerijen in Nederland namen. Inderdaad, meer dan 25% waardoor De Molen niet meer als onafhankelijk gezien kan worden.

Ook Duvel Moortgat, AB Inbev en Heineken kopen regelmatig craftbierbrouwerijen op of gaan samenwerkingen aan om deze succesvolle bieren toe te voegen aan hun portfolio.

De toekomst van het bierlandschap is dus onmiskenbaar veranderd door de vele craftbier brouwerijen welke hun eigen bieren succesvol in de markt hebben gezet. Het begin is gemaakt en we zijn absoluut nog niet aan het einde van deze ontwikkeling…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *