Van bier drinken naar bier proeven: hoe doe je dat?

Vroeger gingen we naar het café om bier te drinken. Pils, en het liefste veel. Proeverijen waren er wel, maar dan dronk je wijn en spuugde je het er na weer uit. Tijden veranderen. Nu gaat men naar het café om te genieten van speciale bieren en deze te proeven, ontdekken en leren kennen. Maar hoe proef je bier en wat is belangrijk? We nemen je mee in een introductie.

Vergeet wat je hebt geleerd!

Iedereen heeft het wel eens gezien tijdens de biologieles: een plaatje van een tong met gebieden waar je bepaalde smaken zou proeven. Vergeet dit, het slaat nergens op! Smaken proef je overal op je tong. Neem een suikerklontje en leg het op een willekeurige plek op je tong. Je proeft zowel voor, achter, links als rechts dat het zoet is.

Daarbij: in dat bekende plaatje van je tong wordt de vijfde basissmaak (naast zoet, zuur, zout en bitter) vergeten: umami. Het geeft een indruk van hartigheid en heeft een stimulerende invloed op de waarneming van andere smaken.

Welke smaken proef je dan?

Iedereen zal een zuur of juist zoet bier zonder veel problemen herkennen. Echter, het wordt al lastiger wanneer je vraagt naar bepaalde hints of geuren. Laten we eerst inzoomen op de effecten van ingrediënten op een bier.

Mout geeft een zoete graansmaak, wanneer dit gebrand is (donkere mout) ook wat bitter. Tarwe geeft een zurige smaak zoals je wellicht merkt in de bekende tarwebieren als Belgisch witbier of weizen. Het zurige hoeft niet persé vervelend te zijn maar kan ook fris zijn. Hop geeft een bittere smaak maar is ook enorm belangrijk voor aroma’s. Het kan vele geuren geven waardoor het kan lijken of er tropisch fruit of citrusvruchten in je bier verwerkt zitten. Water is ook van invloed op je bier. Het kan een hardere of zachtere smaak geven. Gist is ook erg belangrijk. Het geeft vele aroma’s welke ontstaan tijdens de vergisting. Denk aan kruidige, bloemige of juist fruitige aroma’s van banaan, perzik, appel of peer. Uiteindelijk is er nog een laatste mogelijkheid; namelijk het toevoegen van kruiden aan je bier, zoals koriander of kaneel.

Hoe proef ik het beste een bier?

Bier proeven is erg veelzijdig. Na een intensieve sportactiviteit zal een verfrissend licht bier anders smaken dan op een donkere winteravond thuis in je luie stoel. Het proces hoe je een bier onafhankelijk beoordeelt is kort gezegd als volgt:

  1. Schenk een bier in een schoon en vetvrij glas. Nooit een glas direct uit de vaatwasser, dit is funest voor je schuimkraag. Spoel het dan altijd eerst even uit met afwasmiddel. Zorg ervoor dat je een mooie schuimkraag krijgt.
  2. Kijk naar het bier. Beoordeeld de kleur, is het gefilterd of troebel? Hoe ziet de schuimkraag er uit, zijn het fijne of grote bellen? Komt er veel koolzuur omhoog in je bier?
  3. Steek je neus in je glas! Natuurlijk niet recht in je bier, maar iets er boven. Ruik en bedenk wat je ruikt. Iets tropisch? Iets zurigs? Tachtig procent van je smaak wordt beoordeeld door de aroma’s. Niet voor niets dat vele bieren inmiddels in blik zitten. Licht en lucht tasten namelijk de geur aan.
  4. Neem een slok en laat het van links naar rechts door je mond walsen. Slik het daarna door! Doorslikken is belangrijk om de bitterheid te proeven, de aroma’s in je neus op te vangen en te beoordelen hoe de nasmaak is.
  5. Drink altijd meerdere slokken. De eerste slok met een flinke schuimkraag kan erg verschillen van de rest van je bierbeleving.

Als laatste tip zorg je er voor dat je bier nooit te koud is. Een bier wat te koud is stelt je minder goed in staat de smaken te proeven. Op vrijwel elk speciaal- of craftbier staat vaak een ideale schenktemperatuur. Voor lichte bieren kun je ongeveer 6 ℃ aan houden, hoe donkerder het bier hoe minder koud het mag zijn. Een stout of porter drink je het beste op 8-10 ℃.

Last but not least: eet er iets lekkers bij! Om de perfecte match tussen bier een een gerecht te vinden verwijzen we je graag naar een ander artikel wat je hieronder kunt vinden!

Ik wil bier proeven, verzorgen jullie dat ook?

Jazeker! Vanaf 1 juni mogen we weer open – uiteraard rekening houdend met de voorschriften vanuit het RIVM en de overheid. Via onze contactpagina kun je contact opnemen voor een bierproeverij. Dit kan enkel met biertjes maar ook met bijpassende gerechtjes! We nemen altijd contact op om te wensen te bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *