Bierpairing tips: een lekker bier bij je dessert!

In één van onze vorige artikelen zijn we in gegaan op het begrip bierpairing en hebben enkele barbecuetips met je gedeeld. Nu is het tijd voor nieuwe inspiratie. Vandaag behandelen we bierpairing bij desserts en geven we enkele tips als inspiratie!

Bierpairing en desserts; welke kant kunnen we op?

In het vorige artikel hebben we drie principes (of technieken) van bierpairing besproken: bridge, balance en boost. Bij bridge zoek je naar overeenkomstige elementen, bij balance zoek je naar elementen welke elkaar in balans brengen en bij boost zoek je juist unieke kenmerken waardoor een gerecht samen met een bier evolueert naar een geheel nieuw gerecht door er nieuw elan aan te brengen. In onze suggesties in deze post zullen we voor alle drie de technieken een voorbeeld geven.

Zoete desserts en chocolade

Tiramisú is één van ‘s werelds beroemdste nagerechten. Wat kan daar beter bij dan Collective Arts Origin of Darkness – Prairie Artisan Ales? De brouwers van Collective Arts brouwden samen met de Prairie Artisan Ales een stout met chocolade, vanille en koffie. Puur genot! Maar hee, behalve Tiramisú (welke natuurlijk bridged met het eerdergenoemde bier) kun je dit bier ook perfect combineren met vanille-ijs. Wat ook perfect matcht bij vanille-ijs zijn aardbeien. Fat Orange Cat Sweet Jane is een milkshake IPA met vanille-extracten en aardbei, perfect te combineren dus! Liever richting caramel en banaan? Kompaan heeft haar Blubberdikkejetser gebrouwen met banaan, caramel en peper. Erg bijzonder!

En appeltaart dan? Het is vrij lastig om daar een goed bier bij te vinden, maar een mooie quadrupel kan dit perfect. Het zoete van caramel en gedroogd fruit past goed bij de appel, kaneel en rozijnen welke in de appeltaart te vinden zijn. Ga voor de wereldberoemde La Trappe Quadrupel of Brasserie LeFort.

Donkere chocolademousse is ook zo’n klassieker. Hier kun je twee kanten mee op: zoek een bier met ook veel chocolade zoals een goede imperial stout als Pump up the Jam van Brouwerij Kees of kies juist voor een lichtzuur fruitbier om te boosten naar chocolade met fruit!

Van kaasplankje naar monchoutaart

Kaasplankjes worden vaak geassocieerd met rode wijn. Eigenlijk is dat vreemd, want kaas is zo vettig dat het een vettige film in heel je mond legt waardoor de smaak van wijn afgevlakt wordt en niet meer goed wordt geproefd. Juist een bier – welke koolzuur bevat – heeft de kracht deze vettige filmrol in je mond af te breken en je de smaak van je bier te laten proeven.

Een klassiek kaasplankje bevat minstens één blauwe kaas, bijvoorbeeld een stilton. Een typische blauwe kaas is pikant, vet en geeft een soort hartige zoute smaak. Wanneer je hier een bier tegenover zet moet deze body hebben en enige zoetheid voor een juiste pairing welke balans brengt. Hierbij zijn er twee kandidaten: een barleywine of een imperial stout. Beide bieren geven door smaken van gedroogd fruit en behoorlijk wat alcohol voldoende tegenwicht. Je kunt gaan voor de barleywine van Frontaal, de Rhodesian BA 2020 welke is gerijpt op vaten van Japanse whiskey. Kies je liever een mooie stout? Collective Arts Origin of Darkness Siren collab is een imperial porter / stout waar na het brouwen pruimen, rozijn en dadels toegevoegd zijn welke een mooie smaak afgaven aan het bier.

Wil je eens iets unieks met je kaasplankje? Probeer licht verwarmde (en dus licht gesmolten) geitenkaas met zoete koek (bijvoorbeeld Bastogne) en  laat BrewDog OverWorks Cosmic Crush Cherry Sour je bier boosten tot een kersen monchoutaart!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *