Wegwijs in de IPA jungle: van IPA-hype naar NEIPA-hype

Sinds de opkomst van de craft bieren en de craftbierrevolutie zich voltrokken heeft is ook de populariteit van IPA’s enorm gestegen. Zo’n beetje elke craft bier brouwer maakt een IPA en ook traditionele brouwerijen hebben zich er aan gewaagd, zoals bijvoorbeeld Palm met hun Palm Session IPA. Wat, Session IPA? Ja, de IPA-markt kenmerkt zich meer en meer door een erg gevarieerd aanbod! Daar komen we zo op terug. Allereerst nog een kleine geschiedenisles over de IPA.

De geschiedenis van de India Pale Ale

IPA staat voor India Pale Ale en komt net als de Indianen niet uit India maar uit Engeland. Het is gehopt, meestal bitter en kenmerkt zich vaak door aroma’s van citrus en tropisch fruit. Over het ontstaan van de IPA is discussie en twee theorieën zijn het meest gangbaar.

De eerste voert terug naar de 17e eeuw waar Engeland veel overzeese kolonies had. Om bier mee naar de koloniën te nemen werd extra hop toegevoegd aan het bier. Hop is namelijk van nature een product wat zorgt voor langere houdbaarheid. Daarbij krijgt het bier een wat bitterdere smaak. Deze theorie is het meest gangbaar maar niet de meest waarschijnlijke.

Geloofwaardiger is het tweede verhaal. De IPA bestond namelijk al langer, maar dan onder de naam October Ale. In het begin van de achttiende eeuw brouwden ze in Londen rond oktober al met de beste hop en granen welke dan voorhanden waren, net nadat deze waren geoogst. Echter, het bier was dan nog niet direct klaar voor consumptie. Het was daarvoor nog veel te troebel én bitter. Hiervoor werd het nog twee jaar gelagerd op houten vaten, waardoor het bier kon rijpen en het na twee jaar klaar was voor consumptie.

Tochten naar India waren perfect voor dit bier. De October Ale was blond en blonde bieren doen het perfect in het warme Indiase weer. Het bier kon verder rijpen op het schip en de deining en temperatuurwisselingen op zee zorgden ervoor dat het bier sneller ‘verouderde.’ Dit wilde zeggen dat het bier na kortere tijd al klaar was om te drinken.

En daar kwam de slimme zakenman George Hodgson van de kleine brouwerij Bow Brewery in Londen om de hoek kijken. Zijn brouwerij lag gunstig – dichtbij het hoofdkantoor van de Britse Oost-Indische Compagnie aan de oevers van de Theems – en hij bood handelaren aan het bier op krediet te kopen. Zo hoefde het pas betaald te worden wanneer dit in India was verkocht, wat natuurlijk weer gunstig was voor handelaren.

IPA, NEIPA, Session IPA... wat is het verschil?

Om het verschil tussen verschillende IPA’s te leren kennen is het eerst goed te weten waar bepaalde smaken vandaan komen. We kennen IPA’s namelijk omwille van diverse karakters: bitterheid gecombineerd met citrus- en tropische smaken en aroma’s. Echter sommige IPA’s zijn juist bloemig en moutig.

Dit wordt grotendeels bepaald door het moment van de hopgift tijdens het brouwproces. Hop kan zowel bij het koken als tijdens de nagisting en het lageren worden toegevoegd. Hop welke vroeg in het kookproces wordt toegevoegd zorgt met name voor bitterheid (uitgedrukt in IBU of EBU). Andere zaken als geur en smaak verdwijnen door het langere koken. Meer smaak wordt toegevoegd wanneer hop aan het einde van het kookproces wordt toegevoegd. Deze late hopgift zorgt voor veel smaak en bepaalde aroma’s, afhankelijk van het soort hop welke er wordt gebruikt.

Voor de typische tropische geur welke vele IPA’s kenmerkt wordt vaak bereikt dankzij dryhopping (drooghop of koudhop in het Nederlands): het toevoegen van hop na de hoofdvergisting.

Maar die stijlen, wat is dan het verschil? Een traditionele IPA is vaak moutig en heeft een relatief hoge bitterheid door het gebruik van veel hop in het kookproces. Session IPA’s kenmerken zich door een laag alcoholpercentage, ideaal voor een warme zomerdag.

Dan heb je nog de NEIPA; New England IPA welke lijkt op de American IPA. Deze zijn vaak veel fruitiger en tropischer van karakter dankzij veel hopgiften tijdens de nagisting en lagering (het dryhoppen). Deze NEIPA’s zijn momenteel enorm populair en wellicht wel het ideale barbecuebiertje van deze zomer. Vaak hebben ze een hazy (troebel) uiterlijk en worden ze daarom ook wel hazy IPA, Juicy IPA of Milkshake IPA genoemd.

Tips voor je barbecue of zomerse dag

Wij bieden een divers assortiment met heerlijke IPA’s in allerlei stijlen. Voor je barbecue adviseren we bijvoorbeeld de Can-O-Bliss Tropical IPA van Oskar Blues. Deze tropische IPA van 7,2% alcohol is lekker fris en proef je nog een tijdje. Liever een iets lichter biertje? Probeer dan de VandeStreek Skinny Dippin’ met slechts 99 calorieën en 4% alcohol! Of wil je echt een hooggewaardeerde NEIPA drinken? Ga voor Stratification van Frontaal! De brouwers van Frontaal brouwden dit samen met Frost Beer Works Company uit de USA en in korte tijd is dit één van de meest gewilde bieren van Nederlandse bodem geworden. 8,5% aan alcohol maar nog steeds heerlijk fris!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *