BrewDog OverWorks; hoe een oude bierstijl weer hip wordt!

Wilde gisting op foeders, jarenlang wisten de Belgen niet beter. Het maakte de lambiek, geuze en andere foederbieren wereldberoemd en nog steeds alom geliefd en gewaardeerd. In de nieuwe craft bier revolutie gaan steeds meer hippe – relatief nieuwe – biermerken aan de slag met deze eeuwenoude techniek. Zo ook BrewDog! Met BrewDog OverWorks gaat de Schotse bierbrouwer terug naar eeuwenoude brouwtechnieken waarbij bieren welke met eigen ontwikkelde giststammen mogen rusten op foeders.

“This is a place where historical methods and tradition intersect with modern craft and brewing. Every beer is matured inside hand-selected wooden vessels and in the presence of natural microflora.”

Zoals BrewDog het zelf uitlegt: “this is a place where historical methods and tradition intersect with modern craft and brewing. Every beer is matured inside hand-selected wooden vessels and in the presence of natural microflora.” Het resultaat mag er zijn. Als eerste experiment is de traditionele en het bekendste bier van BrewDog – de Punk IPA – aan de beurt geweest om te worden opgepimpt met extra body welke het toestaat op te vergisten en het resultaat mag er zijn: Funk X Punk!

BrewDog heeft met OverWorks een heel nieuwe locatie – aan de overkant van de weg – geopend en dit is niet zonder reden. Het werken met wilde gisten brengt namelijk risico’s met zich mee. Wanneer gisten bestaande gisten zullen infecteren en kruisbestuiving plaatsvindt kan een hele giststam en dus bier worden geruïneerd. Bezoekers moeten zelfs eerst door een ontsmettingskamer zodat kruisbestuiving wordt voorkomen.

Martin Dickie, hoofdbrouwer van BrewDog, licht toe: “het was voor ons essentieel om fysieke afstand tussen beide brouwerijen te creëren. Het basisbier van OverWorks wordt in de 100 hectoliter brouwinstallatie van BrewDog gebrouwen, waarna we het via een ondergrondse pijpleiding naar OverWorks pompen. Vanaf dat moment is het bier in handen van Richard.”

Het resultaat van OverWorks is inmiddels een range van bijzondere bieren. Door de rustperiode op foeders neigen sommigen zelfs naar rode wijn, een bijzondere bierervaring! Speciaalbier De Kempen heeft diverse projecten van BrewDog OverWorks op voorraad, het proberen waard dus!

Bekijk de BrewDog OverWorks serieklik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *