Bierpairing tips: een lekker bier bij je dessert!

In één van onze vorige artikelen zijn we in gegaan op het begrip bierpairing en hebben enkele barbecuetips met je gedeeld. Nu is het tijd voor nieuwe inspiratie. Vandaag behandelen we bierpairing bij desserts en geven we enkele tips als inspiratie!

Bierpairing en desserts; welke kant kunnen we op?

In het vorige artikel hebben we drie principes (of technieken) van bierpairing besproken: bridge, balance en boost. Bij bridge zoek je naar overeenkomstige elementen, bij balance zoek je naar elementen welke elkaar in balans brengen en bij boost zoek je juist unieke kenmerken waardoor een gerecht samen met een bier evolueert naar een geheel nieuw gerecht door er nieuw elan aan te brengen. In onze suggesties in deze post zullen we voor alle drie de technieken een voorbeeld geven.

Zoete desserts en chocolade

Tiramisú is één van ’s werelds beroemdste nagerechten. Wat kan daar beter bij dan Amundsen Barrel Aged Dessert in a Can Tiramisu? De brouwers van Amundsen brouwen pareltjes met hun Dessert in a Can Series! Maar hee, behalve Tiramisú (welke natuurlijk bridged met het eerdergenoemde bier) kun je dit bier ook perfect combineren met vanille-ijs. Wat ook perfect matcht bij vanille-ijs zijn fruited sours. Bekijk hier ons mooie assortiment met sours, een bierstijl welke echt aan populariteit wint! 

En appeltaart dan? Het is vrij lastig om daar een goed bier bij te vinden, maar een mooie quadrupel kan dit perfect. Het zoete van caramel en gedroogd fruit past goed bij de appel, kaneel en rozijnen welke in de appeltaart te vinden zijn. Ga voor de wereldberoemde La Trappe Quadrupel of Brasserie LeFort.

Donkere chocolademousse is ook zo’n klassieker. Hier kun je twee kanten mee op: zoek een bier met ook veel chocolade zoals een goede imperial stout  of kies juist voor een lichtzuur fruitbier zoals de eerdergenoemde sours om te boosten naar chocolade met fruit!

Waar ga jij voor? Laat het ons weten!

Van kaasplankje naar monchoutaart

Kaasplankjes worden vaak geassocieerd met rode wijn. Eigenlijk is dat vreemd, want kaas is zo vettig dat het een vettige film in heel je mond legt waardoor de smaak van wijn afgevlakt wordt en niet meer goed wordt geproefd. Juist een bier – welke koolzuur bevat – heeft de kracht deze vettige filmrol in je mond af te breken en je de smaak van je bier te laten proeven.

Een klassiek kaasplankje bevat minstens één blauwe kaas, bijvoorbeeld een stilton. Een typische blauwe kaas is pikant, vet en geeft een soort hartige zoute smaak. Wanneer je hier een bier tegenover zet moet deze body hebben en enige zoetheid voor een juiste pairing welke balans brengt. Hierbij zijn er twee kandidaten: een barleywine of een imperial stout. Beide bieren geven door smaken van gedroogd fruit en behoorlijk wat alcohol voldoende tegenwicht. Je kunt gaan voor een mooie barrel aged barleywine. Kies je liever een mooie stout? Ook hiervan zijn mooie barrel aged versies verkrijgbaar.

Wil je eens iets unieks met je kaasplankje? Probeer licht verwarmde (en dus licht gesmolten) geitenkaas met zoete koek (bijvoorbeeld Bastogne) en  laat een heerlijke kersensour je bier boosten tot een kersen monchoutaart!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *