Beerpairing en barbeceutips: hoe vind je een perfecte match tussen jouw bier en gerecht?

Wanneer je uit eten gaat drink je wijn. Tenminste, dat is decennialang de vuistregel geweest in de horeca. Bier was meer iets voor het stappen. Gelukkig komen steeds meer chef-koks tot inzicht dat een goede bierkaart onmisbaar is in een goed restaurant.

Neem bijvoorbeeld sterrenchef Ron Blaauw. Hij is al jaren overtuigd van een goede bierkaart in zijn restaurant(s). Want bier en eten, dat combineert toch écht wat makkelijker en veelzijdiger dan wijnen. We nemen je daarom in dit artikel mee in een introductie en basisregels bij beerpairing.

Beerpairing: balance, bridge en boost!

Bij beerpairing zijn er kortweg drie dingen mogelijk. Allereerst kun je zoeken naar eigenschappen welke eten en bier in balans (balance) brengen. Denk bijvoorbeeld aan een weizen welke je combineert met pittige taco’s. De zachte smaak van de weizen zorgt ervoor dat de pittige taco’s als het ware afgeblust worden en balanceren je gerecht. De kunst bij deze vorm van pairing is natuurlijk dat je de kracht van je gerecht niet tenietdoet doordat smaken afgevlakt kunnen worden. Ook moet je ervoor zorgen dat de smaak van het bier nog wel doorkomt omdat je gerecht behoorlijk intens kan zijn.

Een uitdaging kan ook gevonden worden in het zoeken naar overeenkomsten tussen een bier en een gericht: bridge, bruggen bouwen! Denk aan een frisse citrusachtige IPA (zoals het ultieme Nederlandse zomerbiertje Walhalla Citra Summer IPA 2020) welke je combineert met een gerecht met citrusvruchten. Of wat te denken van een Fat Tire Belgian White met koriander door dit te combineren met een gerecht waarin koriander is gebruikt?

Wellicht geeft boost je de meeste uitdaging. Hiermee maak je door een bier met een gerecht te combineren een heel nieuwe smaakervaring! Denk bijvoorbeeld aan een kersenbier zoals BrewDog OverWorks Cosmic Crush Cherry Sour met chocoladeijs: heerlijke kersen met chocolade! Of een dikke chocolate stout met pecan – onze AF Brew Annual Farewell Freak Show – met banaan: daar heb je een banana split!

Barbecuetips!

De zomer komt eraan, dus laten we tenslotte enkele barbecuetips met jullie delen. Spareribs met amber bier zijn heerlijk! Combineer je spareribs met Maximus Brutus of La Trappe Isid’or. De tonen van caramel en zachte moutsmaak doet het perfect bij de zachte spareribs van de barbecue.

Even terug naar die banana split. Want die kan toch ook gewoon op de barbecue? Gooi een ongeschilde banaan op de gril waarbij je hem open snijdt en er Rolo’s in gooit. Drink deze met onze Anderson Valley Barney Flats Outmeal Stout. Heerlijke match hoor!

Last but not least: beer can chicken! Dit is inmiddels een regelrechte barbecueklassieker. Stop een geopend blikje bier in de kont van een kip en gaar deze op de barbecue. Fruitbieren en IPA zijn een perfecte match met kip, dus pak een BrewDog Punk IPA en maak je Punk Ass Chicken!

Hopelijk hebben we je een beetje wegwijs gemaakt in het combineren van eten en bier. Want juist bier heeft door zijn enorme variëteit in smaken de kracht om een gerecht tot iets bijzonders te maken. Wil je meer lezen? Mark Dredge’s Beer and Food Wij zijn benieuwd naar jullie smaakcombinaties…

Onze tips op een rijtje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *