Wegwijs in barrel aged en infused bieren

Al jarenlang worden de hoogste plaatsen in de ranglijsten van de online bierwereld ingenomen door vele barrel aged en infused bieren. Maar wat zijn het, wat maakt ze bijzonder en wat is het verschil?

Het gebruik van houten vaten

Barrel aged (op etiketten vaak afgekort als BA) is Engels voor vatgerijpt en dat is ook precies wat het is: bier wat op vaten geeft gerijpt. Dit zijn vaak eikenhouten vaten en vaak vaten waar eerst een andere drank op heeft gelegen. Dit kan van alles zijn. Veelgebruikt zijn whisky (bourbon), sherry, port en rode wijn, maar steeds vaker zie je ook champagne, armagnac, rum en andere dranken.

Door bieren gedurende langere tijd (6 maanden tot soms wel 2 jaar) op deze vaten te laten rijpen komen vele smaken welke in het vat en/of de originele drank zaten terug in het bier. Denk aan aroma’s van het hout, maar denk ook aan de rijke smaken als rood fruit, noten, chocolade, caramel en vanille van port, rode wijn, whiskey en andere dranken. De enige manier waarop dit goed in het bier te krijgen is dat is rijping gedurende langere tijd op deze vaten.

Grofweg zijn er twee verschillende smaakpalletten in barrel aged bieren: rood fruit (meestal van portvaten) en chocolade / koffie smaken.

Sommige brouwerijen brengen ook oaked bieren op de markt. De naam zegt het al, dit zijn bieren met eikenhout als smaak. Dit wordt echter vaak verkregen door het toevoegen van eikenhouten snippers tijdens de nagisting en/of lagering en is goedkoper.

Barrel aged bieren zijn meestal donkere, zware bieren. Dit zijn namelijk de bieren die beter worden naarmate je ze langer bewaart. Met IPA’s en NEIPA’s doe je dit niet, bitterheid is namelijk geen fijne smaak om te laten rijpen en de hoparoma’s welke deze bieren zo bijzonder aantrekkelijk maken proef je beter vers.

Tijd kost geld, en daarom zijn barrel aged bieren vaak iets duurder, maar de rijkdom in smaak van deze bieren is ongeëvenaard en maken het de perfecte bieren om rustig van te genieten. Drink ze ook niet ijskoud uit de koelkast maar geniet er van op 8-12 °C.

Infusie van bier

Vaak zie je ook termen als whiskey infused terug komen. Infusie wil niets meer of minder zeggen dan het toevoegen van een andere drank aan het bier, om een extra toets aan de smaak te geven. Vaak wordt whiskey gebruikt, maar port, armagnac en rum zie je ook regelmatig terug komen. Ook zie je tegenwoordig fruit, chocolade en koffie toegevoegd worden aan bier. Al deze infusies geven hun eigen smaak en bijzonderheid.

Suggesties

We hebben veel suggesties in barrel aged vaten. De oudste barrel aged techniek is wel deze van foeders. Hier schreven we eerder een artikel over en de bieren van BrewDog OverWorks zijn hier een perfect voorbeeld van. Wereldberoemd is de Kentucky Breakfast Stout van Founders. Het scoort een fabuleuze 4,42 rating op Untappd en is één van ‘s werelds meest gewilde bieren. Zijn broertje is een Espressoversie van dit bier.

Brouwerij Kees uit Middelburg heeft ook vaak barrel aged projecten. We hebben diverse van hun projecten op voorraad, je vindt ze hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *