Bier in blik: een blik op de toekomst!

Bier uit blik. In West-Europa en met name Nederland en België is dit jarenlang afgedaan als goedkope troep. Dit is echter geheel ten onrechte. In de Verenigde Staten waren ze hier al langer achter en tegelijkertijd met de craft beer revolution is bier in blik dé standaard geworden. Maar waarom dan? Wij nemen je mee naar een les over bier en zijn verpakking.

yes we can! de voordelen van blik...

In Nederland en België zijn glazen flesjes eigenlijk al lang de standaard als consumentenverpakkingen voor bier. Dit zijn vaak bruine flesjes, en dan komen we meteen bij iets belangrijks. De grootste twee vijanden voor de smaak van vers bier zijn licht en lucht, hier gaat het namelijk sneller muf van ruiken. Door een donkergekleurd glas te nemen bij productie van flesjes wordt geprobeerd de negatieve invloed van licht op bier te verminderen. Echter, bruin glas laat nog steeds licht door, in tegenstelling tot blik. Daarna hebben we lucht. Een flesje lijkt wellicht dicht, maar niets in minder waar. Een kroonkurk is nooit 100% luchtdicht, in tegenstelling tot… jawel, blik.

Dus wil je bier beter bewaren? Dan kies je voor blik.

Ik hoor je nu denken… ‘maar bier uit blik, dat heeft toch een metaalsmaak?’ Nou, dat is deels waar. Vroeger werd inderdaad voor goedkoop bier onbehandeld metaal gebruikt, wat soms inderdaad een metaalachtige smaak af gaf, zeker wanneer je rechtstreeks uit een blikje drinkt. Echter, tegenwoordig zit er aan de binnenkant van een blikje wat deze metaalachtige smaakt voorkomt. Of het nu van je blikje doperwtjes, cola of juist bier is.

Oskar Blues uit de USA was in 2002 de eerste craft bier brouwerij die het aandurfde geheel over te gaan op blik, en daarna hebben er velen dit voorbeeld gevolgd. Want zoals je hierboven kunt lezen is bier in blik de ideale verpakking voor aromatisch craft beer. Daarbij komt ook nog eens dat bier in blik talloze milieuvoordelen heeft, de printjes net wat cooler kunnen zijn én je bier vanwege de minder dikke verpakking eerder koud is in de koelkast!

Dat zelfs de traditionele Belgische brouwerijen nu overstag gaan en ook afvullen op blik, dat zegt toch genoeg?

tips in blik: yes we can!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *