Sour en gose: verfrissende opmars van oude bierstijlen

In de craft beer revolution welke de laatste twee decennia heeft plaatsgevonden zijn het vooral de vele verschillende stijlen IPA’s en stouts welke enorm in opmars zijn geraakt. Deels terecht, want deze stijlen zijn prachtig en er is veel variatie mogelijk. Het verschil tussen bijvoorbeeld een Westcoast IPA en een NEIPA is levensgroot. Gelukkig profiteren er meer bierstijlen en de laatste tijd zien we met name veel nieuwe sours en goses; twee vrijwel vergeten stijlen welke helemaal terug zijn! We nemen jullie daarom in dit artikel mee terug in de tijd en blikken vooruit!

Hoe een oude Vlaamse bierstijl transformeert

De sour komt oorspronkelijk uit België. Het stamt af van de lambiek en andere wild vergiste bieren zoals de geuze. Hierbij wordt bier wild (spontaan) vergist en rijpt het op houten foeders. Het wordt vaak gebruikt bij kriek en andere fruitige bieren welke het de typische zure en soms wat wrange smaak geeft.

Moderne sour bieren zijn anders; er wordt vaak gebruik gemaak van Brettanomyces gist, een van oorsprong wilde gist met een scherp karakter. Het produceert melkzuurbacteriën welke een yoghurtachtige zurigheid geven. De twee bacteriën welke gevormd worden zijn Pediococcus en Lactobacillus. Pediococcus zorgt voor een rijkere en complexere smaak. Lactobacillus daarentegen zorgt voor een zachte en minder complex smaak.

Ook kennen we de gose. Gose is een biersoort die van oudsher wordt gebrouwen in de Duitse steden Leipzig en Goslar. De Gose is lange tijd compleet verdwenen geweest maar beleeft de laatste jaren een voorzichtige renaissance. Gose was, net als de verwante geuze die in Brussel gebrouwen wordt, een bier van spontane gisting: de moutpap werd niet door toevoeging van brouwersgist, maar door contact met de open lucht tot vergisten gebracht. Het resultaat was een betrekkelijk zuur tarwebier dat op smaak werd gebracht met koriander en zout.

Wat kan ik verwachten bij een sour of gose?

Een sour kent vele variaties. Deze kunnen licht zuur zijn, maar ook erg wrang en bitter! Ook worden enorm veel verschillende vruchten gebruikt in het brouwproces. Dit zorgt voor een hele uiteenlopende variëteit aan bieren.

Brouwerij Kompaan uit Den Haag heeft onlangs twee mooie sours uitgebracht. Proef hun Hybrid & Guave Gast bijvoorbeeld eens! Liever een gose proberen? Founders maakte Más Agave Grapefruit; een barrel aged sour welke gerijpt heeft op tequila vaten! De smaak is intens en enorm rijk!

Probeer dus eens iets anders dan je verse NEIPA of barrel aged stout en ga voor een heerlijk verfrissende sour of gose!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *