Proef de stilte van De Koningshoeven en La Trappe; moeder aller Trappisten

In onze achtergrond artikelen hebben we al vele brouwerijen onder de aandacht gebracht. Het is hoog tijd voor een speciaalbierbrouwerij met wellicht de grootste internationale herkenning en aantrekkingskracht van alle Nederlandse brouwerijen ter wereld; Brouwerij de Koningshoeven van La Trappe, de eerste Trappist van Nederland.

Bierbrouwerij de Koningshoeven

Bierbrouwerij de Koningshoeven is één van de weinige Trappistenbrouwerijen ter wereld die het logo ‘Authentic Trappist Product’ mag voeren. De beste waarborg voor authenticiteit, receptuur, traditie en kwaliteit. Bier is pas Trappistenbier als het wordt gebrouwen binnen de muren van een Trappistenabdij, onder toezicht van monniken en er een gedeelte van de opbrengst naar goede doelen gaat. Puur en eerlijk. La Trappe Trappistenbier wordt sinds 1884 gebrouwen door Bierbrouwerij de Koningshoeven binnen de muren van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Met geduld, liefde, passie en traditioneel vakmanschap komen daar unieke bieren tot stand volgens de streng geheime recepturen van de Trappistenmonniken.

Authentic Trappist logo

De Internationale Vereniging Trappist (IVT) verenigt momenteel wereldwijd eenentwintig trappistenabdijen, waar trappisten en trappistinnen een gevarieerd palet aan producten beheren en/of zelf produceren voor de verkoop. Het gaat om een vereniging zonder winstoogmerk. De vereniging stelt zich tot doel de uitzonderlijke kwaliteit van deze producten te garanderen. Daarnaast beschermt de IVT de naam ‘Trappist®’ en de fundamentele waarden waarmee de producten geassocieerd worden.

Het meest bekende trappistenproduct is Trappist®-bier. De Internationale Vereniging Trappist verzamelt veertien abdijen die eigen bier brouwen en verkopen. De brouwerijen zijn allen uitgevoerd met hoogwaardige brouwinstallaties die mede bijdragen aan de hoge kwaliteit van Trappist®-bier.

De leden en hun waarden

Alle abdijen, die lid zijn van de IVT, behoren tot de Orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie(OCSO). De Trappisten-monniken en -monialen leven volgens de Regel van Sint-Benedictus (480-547) en de cisterciënzerspiritualiteit.

Proef de stilte

De economische activiteiten die de aangesloten gemeenschappen ontplooien, zijn omgeven door gebed, stilte en verantwoordelijkheid. De trappisten en trappistinnen nemen zelf deel aan het management of de productie.  Ze dragen zorg voor het welzijn van hun medewerkers en geven correcte informatie naar hun consumenten. Daarnaast besteden zij aandacht aan milieuvriendelijk en duurzaam produceren. Kwaliteit gaat vóór kwantiteit. Ethische en solidaire overwegingen spelen mee bij de marketing en verkoop van hun producten.

Trappist®, een beschermde naam

Om de oorsprong van hun producten aan te tonen, mogen alle trappistenabdijen in de wereld de naam Trappist® met hun eigen producten verbinden. De merknaam ‘Trappist®’ is beschermd. Buiten dit kader van trappistengemeenschappen kan en mag niemand de naam Trappist® gebruiken.

Van authentieke herkomst

Omdat het monastieke leven bij veel producenten tot de verbeelding spreekt, ziet de IVT er nauwgezet op toe dat de naam Trappist® niet oneigenlijk wordt gebruikt. In die bescherming vindt de IVT haar oorsprong: de vereniging werd in 1998 opgericht om de consument eenduidig te informeren over de herkomst en authenticiteit van producten van het merk Trappist®.

Trappist®-product met ATP-label

Waar alle trappistenabdijen het exclusieve recht hebben om de merknaam Trappist® te gebruiken, mogen leden van de IVT – op aanvraag – aanspraak maken op het kwaliteitslabel Authentic Trappist Product (ATP). Een Trappist®-product met het ATP-label garandeert niet alleen de monastieke herkomst maar ook dat het conform de strenge richtlijnen, die de IVT heeft opgesteld voor de toekenning van het label, is geproduceerd.

Het bezoeken van de abdij

De trappisten van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven vullen hun leven met gebed en werk. Dat gebeurt toegewijd aan God, veelal in stilte en tegelijkertijd maatschappelijk betrokken. De abdij is ook een oord van ontmoeting. Tussen God en mens, mens en natuur, mens en mens. Gastvrij biedt Abdij Koningshoeven plaats aan diegenen die de rust opzoeken, willen bezinnen of geïnspireerd willen worden.

Wanneer we de coronacrisis achter ons laten is een bezoek aan de abdij prachtig. Je kunt kiezen voor mooie rondleidingen én genieten van een La Trappe op het prachtige terras van de abdij.

De bieren van La Trappe

Binnen de muren van Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven wordt La Trappe gebrouwen. Wij bieden alle La Trappe trappistenbieren aan in onze webshop. Behalve de 33 cl flesjes bieden we ook prachtige 75 cl flessen en mooie geschenkverpakkingen. Deze zijn te vinden via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *