Ontdek de bieren van Pühaste uit Estland

In onze reis langs brouwerijen uit de hele wereld komen we aan in Estland, bij Pühaste Brewery uit Tartu. In dit achtergrondartikel lees je meer over de brouwerij en nemen we je mee langs een selectie van haar bieren.

Brouwerijen uit Estland krijgen steeds meer voet aan grond in het westen. Põhjala Brewery is een enorm populair in de Europese craftbeerscene en ook Pühaste maakt naam dankzij kwalitatief goede bieren zoals stouts en moderne IPA’s.

Het ontstaan van Pühaste

Pühaste ontleent zijn naam aan een klein dorpje in Estland, waar hoofdbrouwer en oprichter Eero Mander begon te experimenteren met brouwen. Na een tijdje op verschillende plaatsen te hebben gebrouwen en het team te hebben opgebouwd, opende Pühaste hun eigen permanente brouwerij in de stad Tartu en sindsdien timmert men flink aan de weg.

Gekozen als de Breakthrough Brewery of the Year 2020 tijdens de Independent Beer Awards, hebben Pühaste een reputatie opgebouwd als een van de beste donkere bierbrouwers in Europa, met hun stouts en porters die fans van deze stijlen kunnen bekoren. Wanneer ze zich op andere stijlen toeleggen, blijven ze uitblinken. Dit blijkt wel uit hun reeks IPA’s en pale ales, welke net zo lekker zijn als hun donkere tegenhangers. Pühaste is altijd bereid om te experimenteren met ingrediënten en zal zonder twijfel elk jaar de grenzen van het brouwen blijven verleggen!

Ontdek de bieren van Pühaste

Zoals gezegd blinkt Pühaste uit in zware donkere bieren. Een voorbeeld is Pühaste Dekadents, een imperial stout met rozijn en in rum gedrenkte vanillebonen met liefst 11,2% alcohol. Een Untappd-rating van 4.11 verklapt hoe het publiek dit bier waardeert.

Pühaste Trinity in Black begint al een beetje een klassieker te worden. Deze imperial stout met tonkabonen, cacao-nibs, vanille, kaneel en lactose is een samenwerking tussen Pühaste, het Russische AF Brew (Sint-Petersburg) en Zagovor uit Moskou, eveneens Russisch. 4.17 op Untappd laat ook de internationale waardering voor dit bier zien.

Iets anders proberen? Gose en sour worden steeds populairder, en ook Pühaste kan niet achterblijven met een zure bierstijl. Pühaste Mari is een Berliner Weisse sour met framboos en bramen en 3,5% alcohol.

Dus wil je jezelf eens wagen aan een Oost-Europees bier? Vergeet zeker Pühaste niet!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *