In de craftbierwereld is enorm veel aandacht voor stouts en porters. Daarom vinden wij het zonde dat we nog steeds veel Nederlanders horen dat ze dat niet graag drinken. Hebben deze mensen eigenlijk wel eens echt een stout of porter geproefd?
Velen geven als argument dat ze niet graag Guinness drinken, maar wij vinden dat net zoiets als zeggen dat je geen blond bier lust omdat je Heineken niet lekker vindt, of zeggen dat je geen koud en warm buffet lust omdat je liever geen huzarensalade eet. Want stouts en porters, dat is echt veel meer dan de Guinness uit de Irish Pub!
Stout en porter: wat is het verschil?
Toegegeven: het verschil tussen stout en porter is lastig. Zelfs brouwers gebruiken deze bierstijlen door elkaar heen. Laten we dan even terugvallen op Guinness, zij introduceerden namelijk de naam stout als type-aanduiding voor een zware porter; de stout porter. Laten we dat dan ook maar even aanhouden: stouts zijn vaak wat sterker in alcohol.
Stout is hierbij een typenaam geworden voor gitzwarte bieren, met tonen van koffie, chocolade en soms gebrande- en rooksmaken en geuren. Maar ook gedroogd en rijp fruit en vanille zijn veel waargenomen aroma’s in hedendaagse stouts.
Stouts vind je inmiddels in allerlei soorten en smaken. Zo ook de namen. Bekend zijn de milkstout en de Russian Imperial Stout (RIS). Allereerst die milkstout, dit heeft natuurlijk niets met melk te maken. Een milkstout is een benaming voor de Engelse ‘sweet stout,’ zoals de naam al aangeeft een wat zoetere stout. De romige schuimkraag doet wellicht denken aan zuivel, en hiermee de associatie aan melk.
De RIS of Russian Imperial Stout komt ook uit Engeland. Het is een zware stout met een EBC van minimaal 80. Sommigen beweren dat de Russian Imperial Stouts zo veel alcohol zouden bevatten omdat ze anders tijdens de zeereis vanuit de UK naar Rusland zouden bevriezen. Dit is natuurlijk een fabel, omdat de zee waarop de schepen voeren bij de temperaturen die nodig zijn om een bier te laten bevriezen, zelf ook zou bevriezen en dus toch niet te bevaren zou zijn.
Dat het bier raakvlak heeft met Rusland is wel waar. Aannemelijk is dat de stout populair is geworden in de tijd van keizer Peter I en Catharina II. De hogere alcoholtolerantie van de Russen deed de Engelsen besluiten de aanvankelijk redelijk slappe porters te brouwen met meer alcohol en te exporteren naar Rusland.
Wat zeker geen fabeltje was: in het Europees-Russische handelsembargo van 1822 werd er één uitzondering gemaakt: die voor Engelse porters en dus Russian Imperial Stouts. Dit omdat de Russen er verzot op waren!
Maar wat moet ik proeven?
We hebben diverse stouts en porters in ons assortiment. Wil je een toegankelijke, niet te sterke stout proberen? Probeer dan Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout. Deze stout van 5,8% heeft tonen van koffie en chocolade zonder echte bitters.
Ben je in voor iets meer avontuur? De Haagse brouwerij Kompaan heeft onlangs versie 2 van hun Blubberdikkejetser uitgebracht. Deze is gebrouwen met ananas, peper en heeft tonen van caramel. Met 12% is het een heftig bier wat je gewoon eens geprobeerd moet hebben!
Tenslotte hebben we nog een unieke limited edition stout in onze collectie. De Collective Arts Origin of Darkness – CR/AK collab van Collective Arts uit de USA is een limited edition barrel aged stout waarbij cannoli en chocoladepuree in het brouwproces is gebruikt. Dit uniek bier heeft een Untappd rating van 4,21 uit 5 en is gewild over de hele wereld!
Liever uit uit het Oosten? De brouwers van AF Brew uit Sint Petersburg hebben de Annual Farewell Freak Show gebrouwen, een stout met pecannoten! Of wil je echt helemaal iets speciaals proeven? Kies dan voor AF Brew Unholy Melancholy. Deze baltic porter heeft een hoge Untappd rating van 4.1/5. Deze barrel aged porter met 10% alcohol heeft negen maanden mogen rijpen op Islay Single Malt whiskeyvaten.