Founders

Founders Brewing Company: geen bier voor de massa

In onze reis langs diverse brouwerijen over de hele wereld zijn we aangekomen bij Founders Brewing Co. uit Grand Rapids (Michigan, USA). Deze brouwerij werd in 1997 opgericht door Mike Stevens en Dave Engbers en is inmiddels geliefd bij speciaalbierkenners over de hele wereld.

De geschiedenis van Founders

De craft beer revolutie is er eentje welke ook voor Founders met vallen en opstaan is gedaan. In 1997 opende Founders haar deuren als brouwerij, en in 1998 kwam hier een taplokaal bij. Echter, de eerste jaren waren moeilijk en Founders stond dicht tegen een faillissement aan. Dat alles veranderde rond 2003 toen Founders zich ging specialiseren in hetgeen ze nu wereldberoemd maakt: stouts en barrel aged bieren.

Deze specialisatie werd direct opgemerkt en al in 2004 werd Founders Kentucky Breakfast Stout (KBS) door de gebruikers van de website Beer Advocate verkozen tot één na beste bier ter wereld! Dat zorgde natuurlijk voor een mooie groei van de brouwerij en in 2007 werd de huidige brouwerij geopend nadat de originele brouwerij uit haar jasje was gegroeid. De opmars zette gestaag door, en Ratebeer.com beoordeelde dat Founders in 2010 de op drie na beste brouwerij ter wereld was. In 2011 werd Founders in dezelfde verkiezing gekozen tot één na beste brouwerij ter wereld en dit werd in 2012 nog eens herhaald!

Inmiddels kent Founders ook een flink barrelhouse waar sinds 2016 de barrel aged speciaalbieren mogen rijpen. Meer dan 350 werknemers werken nu dagelijks aan wat ooit een klein brouwerijtje was.

De principes van Founders

Founders verwoord haar beleid zelf als volgt: “we werken eraan om diversiteit en inclusie deel uit te laten maken van ons bedrijfs-DNA bij Founders. Bij Founders geloven we dat we beter samen zijn. We streven ernaar een drijvende kracht voor verandering te worden door een cultuur op te bouwen waarin alle medewerkers hun hele, ware, unieke zelf naar het werk brengen. We willen dat onze acties een positieve golfbeweging hebben in de gemeenschappen die we dienen, en dat begint met het waarborgen van transparantie en verantwoordelijkheid in alles wat we doen. Onze inzet voor het verder bevorderen van diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie is niet alleen iets wat we de hele dag door willen doen, maar elke dag opnieuw.”

Over haar bieren is men ook duidelijk: “We brouwen geen bier voor de massa. In plaats daarvan worden onze bieren gemaakt voor een uitverkorene, een kleine groep rebellen die genieten van een bier dat de grenzen verlegt van wat algemeen aanvaard is als smaak. Kortom, we maken bier voor mensen zoals wij. Founders. Gebrouwen voor ons.”

De bieren van Founders Brewing Co.

We hebben een prachtig assortiment van de bekendste wereldberoemde bieren van Founders én enkele seizoensbieren. Allereerst de eerder genoemde Founders KBS, de barrel aged stout met 4,42 rating op Untappd welke extreem hoog is. De Maple Mackinac Fudge variant van de Founders KBS scoort zelfs een 4,43 op Untappd én is momenteel het op één na meest populaire bier op Untappd wereldwijd!

Maar Founders is meer dan stouts. Met Founders Más Agave Grapefruit bewijzen ze ook de Gose opnieuw uit te kunnen vinden. Deze barrel aged gose is gebrouwen met agave en grapefruit en heeft gerijpt op tequila vaten. En ja, dat proef je!

Zoek je een iets fruitigere stout? De gebruik van framboos zorgt voor een bijzondere zoetzure versie van een stout, namelijk de Big Luscious. Een bijzonder nagerecht!

Uiteraard hebben we nog meer bieren van Founders in ons assortiment, deze vind je allemaal door hier te klikken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *