We gaan iets nieuws doen: het delen van recepten met speciaalbier! We trappen af met stoofvlees met speciaalbier en kiezen deze keer voor de Nuit Noire, een lekker winterbier van Stadsbrouwerij Eindhoven 100 Watt.
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 50 gram bloem
- 700 gram in stukjes gesneden riblappen (laat het vet er aan zitten voor de malsheid)
- 40 gram boter of margarine
- 4 uien in grove stukken of ringen
- 2 laurierblaadjes
- 400 ml rundvleesbouillon (van een bouillonblokje)
- 2 eetlepels natuurazijn
- 2 plakken verkruimelde ontbijtkoek
- 1 à 2 teentjes knoflook
- Scheutje ketjap manis
- Peper
- Zout
- Flesje Nuit Noire (of een ander donker herst– of winterbier)
Bereiding:
Meng de bloem met wat peper en zout in een kom. Haal het vlees door de bloem zodat het vlees goed bedekt is met een dun laagje bloem.
Verhit de helft van de boter in een pan en bak ⅓ van het vlees mooi bruin. Schep het vlees uit de pan en herhaal dit nog twee keer totdat al het vlees mooi bruin gebakken is. Laat het achtergebleven vet in de pan en fruit hierin de uien en geperste knoflook op middel vuur (ongeveer 5 minuten).
Voeg het vlees weer toe, samen met het bouillon, de azijn, laurierblaadjes, ontbijtkoek en een half flesje bier. Doe er ook een scheutje ketjap manis bij. Schep het geheel goed om en zet het vuur laag.
Leg de deksel op de pan en laat het geheel zo’n 3 ½ tot 4 uur stoven op laag vuur. Roer af en toe door de pan en kijk of er nog genoeg vocht in de pan zit. Zo niet, doe er dan een scheutje water bij. Proef af en toe gerust, en breng het eventueel nog extra op smaak met peper, zout en ketjap manis.
Smakelijk!